گروه نرم افزاری داتیس

مدیریت مشارکتی

مدیریت مشارکتی
مدیریت مشارکتی به معنای مشارکت داوطلبانه و آگاهانه کارکنان در کارهایی که به خود آن ها مربوط می شود، می باشد. دسترسی مدیران به دانش گسترده برای رسیدن به هدف های از پیش تعیین شده و تشویق فراگیر کارکنان به مشارکت از طریق ارائه پیشنهادهای سازنده از اهداف مدیریت مشارکتی می باشند.

با توجه به ضرورت و اهمیت مشارکت کارکنان و ایفای نقش مؤثر آن ها در تصمیم گیری، به منظور ارتقاء سطح کارآیی و اثربخشی، بهترین ابزار مدیریت مشارکتی تشویق فراگیر کارکنان به مشارکت از طریق  ارائه پیشنهادهای سازنده می باشد.

موسس شرکت پاناسونیک  آقای  ماتسوشیتا  می گوید: “کیفیت مدیریت، عامل تعیین کننده ای در هربازرگانی است. به گمان من بهترین نوع مدیریت آن است که به کارمندان راه می دهد تا ضمن مشارکت درکار بتوانند بر پایه توان و ظرفیت خود به تحقق هدف های همگانی یاری دهند.”

آلن بیرو مشارکت را اینگونه تعریف می کند: ” مشارکت کردن به معنای سهمی در چیزی یافتن و از آن سود بردن و یا در گروهی شرکت جستن و بنابراین با آن همکاری داشتن است. “

باید توجه داشت که مدیریت مشارکتی الزاماً سریعترین راه برای کسب نتیجه نیست، بلکه بهترین راه کسب نتایج موفقیت آمیز است. اگر چه مشارکت ممکن است یک شروع آهسته داشته باشد، ولی کمی صرف وقت برای استفاده از نظرات دیگران موجب اثربخشی بیشتری در تصمیم گیری ها خواهد شد.

در دریای طوفانی تغییر همه افراد حاضر در یک گروه خود را سوار بر قایقی تصور می کنند که هر آن ممکن است غرق شود. در این حالت احساس همدلی و نیاز به حمایت همه جانبه در گروه پدید می آید و این بهترین زمانی است که برای تیم سازی می توان از آن استفاده کرد. ارزش مدیریت مشارکتی در آن است که با استفاده از نظرات اعضای تیم ، ایده ها تکمیل شوند.

ادارات ما اساسا متناسب با اصل تحول پذیری طراحی نشده اند، نظام پیشنهاد ها یکی از روش های مؤثر در ایجاد فرهنگ کار گروهی، تفکر جمعی و افزایش انگیزه در کارکنان می باشد.

 

این مطلب را از دست ندهید: بذر پیشنهاد

مزایای نظام مشارکت

  • اولین مزیت یک پیشنهاد ارزش اقتصادی حاصل از اجرای آن است.
  • یادگیری از پیامدهای مثبت یک پیشنهاد محسوب می شود. یادگیری قابلیت کارکنان را در انجام وظایف افزایش داده و ارزش آنها را در سازمان ارتقا می بخشد.
  • افزایش جو مشارکتی در سازمان از دیگر مزایای نظام مشارکت می باشد. وقتی هرکسی نقش آموزش دهنده و نقش آموزش گیرنده را داشته باشد ،کار تیمی و مشارکتی شکل می گیرد. آنچه که افراد یک گروه را به هم متصل می کند وجود جو مشارکتی است که بر اهمیت آن بسیار تاکید می شود.

این مطلب را از دست ندهید: بهبود مشارکت

خروج از نسخه موبایل