دانش سازمانی چیست؟
نویسنده داتیس2023-12-31T16:24:54+03:30برای پاسخ به این سوال که دانش سازمانی چیست باید بگوییم : دانش سازمانی یک ساختار معنادار و یک نیاز جدید است که ظرفیت یک سازمان را برای ترکیب تمام دانش کارکنان و تولید دانش جمعی در کنار ارتباط نزدیکی که با اطلاعات مستند شده دارند، بالا می برد.
در واقع دانش سازمانی باید به عنوان فرآیندی برای تقویت دانش افراد و تبلور آن به عنوان یک شبکه دانش در کل سازمان وجود داشته باشد. برای دستیابی به این فرآیند، شما باید نشانه هایی را جستجو و ثبت کنید که بیان کننده اقدامات لازم انجام شده توسط سازمان شما برای شناسایی دانش داخلی و خارجی هستند. این اقدامات در جهت اطمینان از انطباق مداوم محصول می باشد. به طور خاص، هدف از استراتژی دانش سازمانی، تبدیل دانش غیرقابل بیان افراد به محتوای انسجام یافته است که می توان آن را به عنوان یک مزیت در نظر گرفت.
این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک دانش سازمانی به یکی از اهداف بلند مدت بسیار مهم برای هر سازمان تبدیل شود. با این وجود، تقسیم بندی گسترش دانش سازمانی، توسط مدیریت انجام می شود و عوامل مختلفی بر این تصمیم تأثیرگذار است.مانند: اندازه سازمان، پویایی بازار کسب و کار یا موقعیت سازمان در چرخه حیات کسب و کار . با این حال،انتخاب روشی مؤثر برای مدیریت دانش ممکن است همان کلید اصلی موفقیتی باشد که سازمانهای امروزی به دنبال آن هستند. به همین دلیل باید بدانیم دانش سازمانی چیست و چرا مدیریت آن اهمیت دارد؟
مدیریت دانش سازمانی چیست؟
مدیریت دانش سازمانی شامل ساختاردهی کسب وکارشما با استفاده از دانش موجود در سازمان و ادغام آن با منابع خارجی است. دانشی که در یک سازمان وجود دارد ممکن است از واکنش به تغییرات در محیط کسب و کاربصورت غیرفعال بوجود آمده باشد و یا ممکن است به صورت فعال با تحقیق در مورد اطلاعات مختلفی که داخل و خارج سازمان در جریان است،به دست آمده باشد. عملکرد مدیریت دانش سازمانی این است که: اطلاعات را به دست آورد، آن ها را به روشی ساختاریافته طبقه بندی و ذخیره کند و آن را به افراد درون سازمان که به آن نیاز دارند هدایت کند.
مدیریت دانش سازمانی از نرمافزار و سایر رویههای داخلی برای شناسایی دانش در زمان پیدایش وهمچنین دستهبندی آن برای استفاده توسط بخشها یا کارکنان مناسب در آینده استفاده میکند.
در یک سازمان ممکن است سیستم و فرهنگ یادگیری وجود داشته باشد که این مسئله، منجر به تشویق به دست آوردن دانش می شود، یا ممکن است لازم باشد این فرهنگ توسط یک تیم مدیریت دانش تعیین شده و توسعه یابد. تقریبا در هر سازمانی، فرآیند یادگیری سازمانی به خودی خود فعال نیست و آن سازمان با تغییرات روزمره در محیط کسبوکاراین فرآیند را بوجود آورد. این تغییرات ممکن است ناشی از تغییر در نیازهای مشتری، پیشرفت در فناوری، مقررات جدید دولتی یا ابتکارات رقبا باشد. عملکرد مدیریت دانش ممکن است با تشویق آگاهی بیشتر از ایجاد دانش جدید، همکاری بیشتر با مشتری، توجه به بازخورد و شبکه های خارجی گسترده تر، یادگیری سازمانی را فعال تر کند.
برای رسیدن به این مقصود، یک نرم افزار مناسب برای تشویق و اجرای فرآیند جذب دانش مورد نیاز است.این نرمافزار میتواند شناسایی دانش جدید را ارتقا دهد وبا وجود این نرم افزار از سهولت دسترسی و در دسترس بودن دانش طبقه بندی شده برای استفاده در پروژههای آتی، اطمینان حاصل می شود. استفاده از نرمافزارهایی در مسیر دستیابی به دانش سازمانی ممکن است به یک رویه روزمره برای کارکنان شما در جهت جمعآوری و ذخیرهسازی دانش تبدیل شود که این کار از طریق یادآوریهایی به کار کنان که در نرمافزارهای مدیریت دانش تعبیه شده است انجام می شود.
انواع دانش سازمانی
در فرهنگ امروزی تسهیم دانش، مردم معمولاً فراموش می کنند که ایجاد «دانش جدید» چقدر می تواند غنی باشد. اگر چه شرکتها در تلاش هستند تا با تعداد فزاینده موقعیتهای غیرمنتظرهای که از جزئیات آن آگاه نیستند، کنار بیایند، مدیران بصورت مستمر مجبور هستند تا در شرایطی با رویکردهایی آزمایش نشده، بداههسازی کنند. خوشبختانه، امروزه روند استفاده از دانش سازمانی در جهت این که چه چیزهایی باید یا نباید در موقعیت های مخصوص به خود مورد استفاده قرار بگیرند ،گسترش یافته است .
برای درک بهتر اهمیت وجود دانش سازمانی باید با انواع مختلف آن آشنا شوید:
دانش صریح یا آشکار (Explicit knowledge)
دانش صریح عموماً به عنوان دانش “دانستنی” شناخته می شود و رایج ترین شکل دانشی است که در یک سازمان وجود دارد. دانشی است که به راحتی قابل بیان، سازماندهی و مستندسازی است. از آنجایی که دانش صریح را می توان ذخیره کرد، چالش در ارائه دسترسی به افرادی است که به آن نیاز دارند. سازمان ها باید فرآیندی ایجاد کنند که انعطاف پذیر و همچنین ایمن باشد تا این دانش را به کارکنان خود منتقل کند. همچنین لازم است دائماً هر گونه اطلاعاتی که ممکن است قدیمی باشد بررسی، به روز رسانی و کنار گذاشته شود. دانش صریح مانند رویه ها و خط مشی ها، عملکرد محصول و خدمات،اسناد فنی، برگههای فرآیند، مقالات تحقیقاتی، پرسشهای متداول، راهنمای کاربر و غیره است.
دانش ضمنی یا نهان (Implicit knowledge)
دانش ضمنی که دانش نهفته نامیده میشود. دانش ضمنی یک حس آموخته شده از دانش عملی است که بیان آن دشوار است، مانند نحوه تعمیر یک سیستم کامپیوتری. در واقع دانش ضمنی قلمروی متخصصان کسب و کار شماست. این نوع دانش از طریق آموزش، مربیگری، و ارتباطات عملی منتقل می شود. به گفته نوناکا و تاکوچی: دانش ضمنی دانش تجربه است و تمایل به ذهنی بودن دارد.
آیا به این معنی است که اشتراک دانش ضمنی غیرممکن است؟ اینطور نیست، فقط مشکل تر و ظریف تر است. یکی از راه های موثر برای انتقال دانش ضمنی، راهنمایی یک به یک است و چون این نوع دانش از تجربیات دست اول ما در مواجهه با موقعیت های جدید ناشی می شود و فوق العاده ارزشمند است. اگر سازمانها بتوانند محیطهایی را ایجاد کنند که در آن دانش ضمنی ایجاد و توسعه یابد، کارگران میتوانند با موقعیتهای جدید ایجاد شده بدرستی رفتار کنند و از آن بیاموزند.مستندسازی این مهارتها ممکن است دشوار باشد، اما میتواند از فردی به فرد دیگر در یک سازمان منتقل شود.
دانش رویه ای یا تجربی (Tacit knowledge)
دانش رویه ای نوعی دانش و توانایی است که از طریق سالها تجربه در یک شغل به دست می آید. سند کردن یا انتقال شفاهی به شخص دیگری دشوار است زیرا شامل خرد یا شهود شخصی است. دانش ضمنی در یک سازمان اغلب در طول فرآیند انتقال دانش کنار گذاشته می شود، زیرا مردم از اینکه چگونه می تواند برای دیگران ارزشمند باشد، آگاه نیستند. انتقال مؤثر دانش ضمنی تنها از طریق تعامل منظم با کارکنان با تجربه و همچنین مشاهده نحوه انجام وظایفشان امکان پذیر است.
هنگام ایجاد یک استراتژی مدیریت دانش، اتخاذ فرآیندی که به کارکنان شما کمک می کند تا انواع مختلف دانش موجود در سازمان را ثبت و استفاده کنند، بسیار مهم است. این امر حفظ دانش را افزایش می دهد و ارزش بلندمدتی برای دانش سازمان شما ایجاد می کند.
چرا مدیریت دانش سازمانی بسیار مهم است؟
دانش هر سازمان سرمایه اصلی آن است. با مدیریت آن در واقع بقای خود را تضمین می کند.
دانش ضربان قلب هر تصمیمی است که در سازمان شما گرفته می شود. توسعه محصول، بهبود خدمات، تعامل با مشتری و کل عملیات شرکت بدون دانشی که تیم شما دارد نمیتواند کار کند. در بالا انواع دانش سازمانی را باهم بررسی کردیم، که میتوان به این مهم پی برد که همه آنچه که در شرکت ما در جریان است بخشی از گنجینه دانشی ما محسوب می شود و نباید اجازه بدهیم که آنها از دست بروند.
باید اطمینان حاصل کرد که دانش موجود در سازمان از طریق درستی حفظ و مدیریت می شود. اینجاست که فرآیند مدیریت دانش وارد می شود. با مدیریت دانش سازمان میتوان دستاورد های ارزشمند چون موارد زیر به دست آورد:
- دانش مستند، ساختارمند و آسان برای یافتن نگه داری می شود
- فرایند ها در سرایر سازمان استاندارد می شود
- اطلاعات آموزشی در دسترس بوده و به خوبی سازماندهی می شود
- در وقت کارمندان صرفه جویی شده
- خطا و اشتباهات مشابه به حد اقل خود می رس
- سازمان به یک سازمان یاد گیرنده تبدیل می شود
- فرایند استخدام، جذب و آموزش کارکنان کوتاه می شود
- نوآوری، مشارکت تیمی و فرهنگ سازمانی بهبود می بخشد
- سودآوری بالایی کسب خواهید کرد
منابع دانش
اکنون که با انواع دانش در جریان آشنا شدیم می دانیم باید به دنبال چه نوع دانشی باشیم، منابع بالقوه دانش را بررسی خواهیم کرد. دانش را می توان تقریباً در هر جایی از سازمان شما به اشکال ملموس و ناملموس یافت ویا بوجود آورد. از جمله:
دانش فردی :
دفترچه یادداشت یک شخص، اسناد و فایل های گمشده، سوالات و شکایات مشتری، یا حافظه یک فرد. اینها منابع فردی هستند که در زمره دانش ضمنی قرار میگیرند.
دانش گروهی:
تمرینات گروهی ، پروژه های تیمی، تیم های داخلی، گروه های آموزشی، برنامه های مربیگری. اینها منابع خوبی از دانش صریح، ضمنی و تجربی هستند.
دانش ساختاری:
فرآیندها، فرهنگ، روش های سنتی انجام کارها، سیستم های فناوری اطلاعات، تامین کنندگان. اینها منابع دانش ضمنی هستند.
حافظه سازمانی :
این بخش از دانش ،کل دانش سازمان شماست، که می تواند در دستورالعمل ها، مقررات، گزارش ها، تحقیقات بازار، سوابق و داده ها باشد. اینها منابع خوبی برای ترکیب دانش ضمنی و صریح هستند.
سخن پایانی:
موارد گفته شده در مقاله مدیریت دانش سازمانی چیست و چرا اهمیت دارد؟از فاکتورهای مهمی هستند که باید در فرآیند توسعه استراتژی مدیریت دانش سازمان در نظر بگیرید. هر یک از آنها برای به اشتراک گذاری موثر دانش بسیار مهم هستند. در حالی که اکثر شرکت ها به شدت بر توزیع دانش صریح متکی هستند، مفاهیمی را که انتقال آنها دشوارتر است، مفاهیمی است که زیرمجموعه دانش ضمنی قرار دارند.
از آنجا که تنها شمار اندکی از شرکت ها آماده ایجاد فرهنگ های قوی به اشتراک گذاری دانش هستند. این بدان معنی است که شما هنوز هم می توانید برنامه مدیریت دانش خود را از بزرگترین مزیت های رقابتی خود قرار دهید و محیطی را ایجاد کنید که در آن شناخت و به اشتراک گذاری هر نوع دانش تشویق شود. و از کارمندان خود با یادگیری «بهموقع» حمایت کنید که دانش را در جریان کار ارائه کنند. نرم افزار مدیریت دانش پندارمحصولی از گروه نرم افزاری داتیس است که به شرکتها اجازه میدهد تا با ایجاد آموزش های درونبرنامهای و محتواهای پشتیبانی مورد نیاز مانند راهنماها و نحوه تعامل با مشتریان در استفاده از محصولات و تولیدات، نکات ابزاری، فهرستهای کاری، و پایگاههای دانش تعبیهشده به انتقال هرچه بیشتر دانش به کارمندان شما کمک میکند.
این مطلب را از دست ندهید: بهترین نرم افزار های مدیریت دانش کدامند؟