مدیریت تجربه مشتری چیست و چه مزایایی دارد؟
عارفه هاشمی2022-06-08T12:06:54+04:30امروزه با توجه به شرایط سخت و پیچیده زندگی که به سبب عوامل مختلفی مثل کرونا ایجاد شده مردم به دنبال احساس خوب و خوشایند هستند. مردم زمانی که محصولی می خرند و یا خدماتی دریافت میکنند به دنبال دریافت احساس خوب هستند. مردم حاضرند برای محصول یا خدماتی پول بیشتری پرداخت کنند که در آنها احساس خوب ایجاد کند و با یاد آوری برند و خریدشان احساس خوشایندی تجربه کنند. زمانی که مردم این احساس را با شما تجربه کنند بدون شک مشتری وفادار شما خواهند شد و دیگران را نیز برای استفاده از محصول شما دعوت می کنند. تحقیقاتی که در American Express انجام شده این موضوع را تایید میکند که 96 درصد مردم برای این حس و تجربه خوب هزینه می کنند.
مشتری از زمانی که با شرکت یا سازمان برای دریافت خدمات یا محصول ارتباط برقرار میکند تا زمانی که آن را در یافت کند و از پشتیبانی استفاده کند، در یک سفر با برند هستند. سازمان باید یک همسفر خوب باشد تا خدمات با کیفیتی ارائه دهد. این احساس همان تجربه مشتری از خرید است. ما باید تمام تلاش خود را داشته باشیم تا تجربه و احساس مشتری نسبت به ما مثبت باشد. نکته مهم این است که پس از تمام شدن سفر مشتری با ما، بدانیم چه تجربه ای از ما دارد. با دانستن این موضوع و اندازه گیری این تجربیات، داده ایی به دست می آوریم که به ما در بهبود مستمر و بهبود عملکرد کمک خواهد کرد. با این فرایند ما تجربه مشتریانمان را مدیریت خواهیم کرد و از آنها جهت بهتر شدن بهره خواهیم برد. برای این کار نیاز است تا از تکنولوژی ها و استراتژیک های به روز استفاده کنیم.
ما در این مقاله از گروه نرم افزاری داتیس قصد داریم تجربه مشتریان را به زبان ساده بیان کنیم و خواهیم گفت چرا مدیریت تجربه مشتری برای هر کسب و کاری مهم و ضروری است .
تجربه مشتری یا Customer experience چیست؟
تجربه مشتری، که به cx شناخته می شود درک و احساسی است که مشتریان در سفر با برند شما تجربه خواهند کرد. این سفر از زمان آشنایی مشتری با برند شما و استفاده از ابزار ها تا خرید از شما و هر چیزی که به کسب و کارتان ارتباط داشته باشد، خواهد بود. این احساس در طول رابطه با برند، از خدماتی که در یافت می کنند و تعاملی که با بخش های مختلف سازمان دارد تشکیل می شود. تجربه مشتری برداشتی است که مشتریان شما از برند شما دارند و شما را با این احساس و برداشت یاد خواهند کرد. تجربه مشتریان به طور مستقیم بر موفقیت وبرتری بین رقبا و درآمد شما تاثیر می گذارد.
مدیریت تجربه مشتری یا Customer experience management چیست؟
مدیریت تجربه مشتری سیستمی است برای جمع آوری، نظارت و سازماندهی اطلاعات و تعامل مشتریان با برند است. همچنین شناخت دقیق نیاز و خواسته مشتریان و ایجاد یک تجربه ویژه در آنهاست. این تجربه و احساس ایجاد شده مشتریان عادی را به مشتریان وفادار تبدیل می کند، باعث افزایش رضایت و حمایت آنان می شود. همچنین اطلاعات به دست آمده باعث ایجاد فرصت های نو خواهد شد.
شاید با خود بگویید چگونه این احساسات و تجربیات را جمع آوری کنیم تا ازآنها برای بهبود مستمر و افزایش سود دهی استفاده کنیم. باید بگوییم: ما همه روزه در حال جمع آوری این تجربیات از مشتریامان هستیم. اما این اطلاعات طلایی را دسته بندی نمی کنیم تا با تحلیل آنها نقاط قوت و ضعفمان را دریابیم. زمانی که با مشتریان در خصوص نیازشان صحبت میکنم، زمانی که مشتریان شاکی با عصبانیت برای ما ایمیل ارسال میکنند. یا زمانی که مشتریان به خاطر رضایتی که داشته است در خرید بعدی خود دوست خود را نیز برای خرید به همراه می آورند. همه این موارد تجربیاتی است که می توان ثبت کرد و از آنها برای رشد مجموعه استفاده کرد.قطع به یقین جمع آوری این اطلاعات از تمامی مشتریان کار آسانی نیست پس باید یک استراتژیک دیجیتال داشته باشیم.
همانطور که گفتیم تجربه مشتری یک احساس و برداشت از برند ما است. ما می توانیم این احساس را آنگونه که برایمان مفید است ایجاد کنیم. در واقع برای مدیریت تجربه مشتری باید یک جریان فرهنگی ایجاد کرد و با جریان ایجاد شده مشتریانمان را حفظ کنیم و مشتریان جدید را جذب کنیم. ابزار ها و تکنولوزی ها به روز به ما کمک می کنند تا یک جریان فرهنگی ایجاد شود و آن را مدیریت کنیم. مانند یک پلتفرم که در دسترس مردم باشد و این موارد در آن دریافت ش.د، به آنها پاسخ داده شود و با تحلیل آنها گامهای بعدی را هوشمندتر برداریم.
این مطلب را از دست ندهید : ایزو 10002 و رضایت مشتری
اهمیت تجربه مشتری چیست؟
همه سازمانها و شرکتها در حال ارائه خدمات و یا محصولی برای مشتریان هستند. در واقع سازمانها با تعامل با مشتریان زنده هستند. شرکتها با خدماتی که به مشتریان به صورت آنلاین یه آفلاین ارائه می دهند یک احساسی در آنها ایجاد می کنند. این احساس با نام تجاری سازمان در ذهن افراد خواهند ماند.
آخرین باری که از یک برند خرید کرده اید را به یاد بیاورید. با یاد آوری خرید چه احساسی در شما به وجود می آید ؟ با داشتن احساس خوب از آن برند، مطمئنا شما مجدد از آن شرکت خرید خواهید کرد. اما اگر احساس منفی داشته باشید نه تنها خودتان دیگر خرید نمی کنید بلکه این احساس را به دیگران نیز منتقل خواهید کرد.
زمانی که مشتریان خریدشان با ما تمام می شود نباید آنان را رها کنیم. مشتریان می توانند اطلاعات بسیار شاخصی در همه موارد کسب وکارمان در اختیارمان بگذارند. مدیریت تجربه مشتری کمک می کند تا این تجربیات و اطلاعات را جمع آوری کنیم و بر احساسی که در مشتریان به وجود می آید تاثیر مثبت داشته باشیم. با اطلاعات به دست آمده نیازهای های آینده مشتریان را میتوانیم شناسایی کنیم و با رفع آن نیاز مشتریان را وفاداتر کنیم و یک گام جلوتر از رقبا بایستیم.
تجربه مشتری به طور فزاینده ای یکی از مهم ترین تمایزهای رقابتی یک کسب و کار است. و باید به آن توجه ی ویژه ای داشت. به طور مثال زمانی که مشتری از محصول یا خدماتمان ناراضی باشد می تواند یک فرصت طلایی جهت رشد ما باشد. در نگاه اول اگر یک مشتری از نحوه ارسال، پرداخت، کیفیت، رنگ، سایز، نحوه تعامل کارکنان و … داشته باشد که کمک میکند تا نقاط ضعفمان را بهبود بخشیم. شاید در پروسه طراحی، تولید، تحویل و پشتیبانی مشکلی باشد که از دید ما پنهان بوده که مشتری با تجربه ای که از استفاده محصول یا خدمات دارد، آن مشکل را شناسایی کرده باشد. با رفع این مشکل رضایت مشتری جلب می شود و هم از هدر رفتن انرژی و هزینه جلوگیری می شود.
در نگاهی دیگر، مشتری ناراضی انتظاراتی از محصول ما داشته است که برآورده نشده. با درک این انتظارات، فرصت های جدیدی که برای برآورده شدن نیازهای جدید مشتریان هست را طراحی کرده و وارد بازار خواهیم شد. این ترنیب مشتریان بیشتری جذب خواهیم کرد و از رقبا پیشی خواهیم گرفت. همچنین خلاقیت و نو آوری را در سازمان گسترش خواهیم داد.
مولفه های اصلی تجربه مشتری
- درک مشتری
شناخت مشتری فراتر از محصولات یا خدمات حائز اهمیت است.تا زمانیکه ما ندانیم مشتیانمان دقیا به چه چیزی نیاز دارند و ندانیم چه انتظاراتی از محصول ما دارند، نمی توانیم محصول خوبی به آنها ارائه دهیم. اگر کیفیت متریال، نوع تولید و نحوه فرایند ها عالی باشد اما مطابق با نیاز و انتظار مشتری نباشد، محصول یا خدمات کاملا بیهوده خواهد بود. مدیریت تجربه مشتری به نگرش ها، رفتارها و باورهای مشتری نیز توجه می کند. این گونه ما متوجه خواهیم شد که نیاز اصلی مشتریان چیست و بر اساس آن اقدام خواهیم کرد.
- نقشه برداری از سفر مشتری
فرآیند نقشه برداری سفر مشتری شامل کشف و درک هر تعاملی است که مشتری با برند یا سازمان دارد. نقاط تماس ممکن است شامل ایمیلهای بازاریابی، تماسهای تلفنی، چتهای آنلاین، رسانههای اجتماعی، ردیابی محمولهها، توصیههای دهان به دهان، مقاله دانش، نظرسنجیها و صورتحساب باشد. با مستندسازی تمام تعاملات مشتری، شرکت ها می توانند چگونگی تاثیر هر نقطه تماس بر وفاداری و رضایت مشتری را تجزیه و تحلیل کنند.
- ایجاد ارتباط با مشتری
پس از درک مشتریان و سفر آنها با برند خود باید تعاملاتی که با آنان داریم را تقویت کنیم و و با ایجاد تحولاتی مثبت مشتریان را به مشتریان وفادار تبدیل کرد. شرکتها با تمرکز بر توسعه وفاداری بلند مدت نه تنها کمک به رفع نیاز مشتریان می کنند، بلکه باعث می شوند مشتریان برای سازمان سود کلان تری به همراه داشته باشند. با حفظ ارتباط با مشتریان، مشتریان خود را از ماخواهند دانست و ما را در مسیر بهبود کمک میکنند.
- جذب و استفاده از بازخورد مشتری
تجربه مشتری مستلزم جمع آوری داده ها در مورد تعاملات مثبت و منفی برند و اجرای راه حل های مدیریتی است. داده های مصرف کننده بینش های ارزشمندی را برای بهبود مستمر ارائه می دهد. این بازخورد ها فرصتهای جدیدی به ما نشان می دهند و کمک میکند تا خودمان را بهتر کنیم.
مزایای مدیریت تجربه مشتری
- جذب مشتری بیشتر
مشتریان پس از تهیه محصول و استفاد از آن تجربه ای که از تعامل با شرکت و استفاده محصول داشته اند را با دوستان، خانواده و نزدیکان خود در میان می گذارند. اگر این احساس مثبت باشد اطرافیان مشتری نیز از آن برند خرید خواهند کرد و اگر منفی باشد نه تنها مشتری از دست می رود بلکه بخشی از بازار را نیز از بین میرود. این همان بازاریابی دهان به دهان است. اگر تجربه مشتری با برند مثبت باشد به واسطه ی این تکنیک، نرخ ورودی مشتریان به صورت تصاعدی بالا می رود.
- تعامل بهتر با مشتری
مشتریان به برندهایی که قبلا با آنها تعامل داشته اند، بهتر اعتماد می کنند. این تعامل از راه های مختلفی امکان پذیری است. مثل ایمیل، پیامک و رسانه های اجتماعی. با ایجاد و حفظ ارتباط با مشتریان به دو هدف میرسیم: اول اینکه با ایجاد تعامل مثبت مشتریانی که از قبل بوده اند خریدار محصولات جدیدمان خواهند بود. دوم اینکه با دریافت نظرات آنان محصولاتی با کیفیت تر و مطابق نیاز آنها ارائه خواهیم داد.
- افزایش تبدیل مشتری به مشتری وفادار
همیشه درصد احتمال خرید مشتریان قدیمی نسبت به مشتریان جدید بیشتر است. به کمک مدیریت تجربه مشتری و ایجاد احساس رضایتمندی در مشتریان، مشتریان قبلی همچنان با ما می مانند و از محصولات و خدمات ما استفاده می کنند. به ایت ترتیب عمر یک مشتری در طول مصرف با برند بالا می رود.
- کاهش هزینه خدمات و بازاریابی
به کمک cx شرکتها داده ها را جمع آوری میکنند و با تجزیه و تحلیل آنان، نیاز مشتریان را شناسایی میکنند و پویایی بازار را درک میکنند. با این فرایند شرکتها وقت، انرژی و هزینه خود را در مسیر درست صرف میکنند که باعث کاهش هزینه ها می شود. با اطلاعات به دست آمده و بهبود تجربه مشتریان، مشتریان قدیم با اشتراک تجربه خود با دیگران برای برند بدون هزینه و به صورت گسترده بازاریابی می کنند.
- بهبود مدیریت بحران
با ایجاد یک رابطه خوب با مشتریان احساس مثبتی که با تجربه سفر به دست آمده اند، بیشتر می شود . این گونه اعتماد محکمی بین برند و مشتریان ایجاد می شود. اعتماد رکن اصلی تعاملات است. زمانی که اعتماد به واسطه ی مدیریت تجربه مشتری شکل بگیرد، زمانی که مشتری از خدمات ناراضی باشد این مشکل را سریعا به خود سازمان منتقل می کند. به این ترتیب اگر ابعاد مشکل پیش آمده بزرگ باشد بدون لطمه به شهرت برند، آن مسئله حل می شود.
- افزایش وفاداری و حفظ مشتری
تجربه خوب، شروع یک همراهی طولانی با برند است. اگر تجربه ای که مشتری از تعامل بدست می آوردد مثبت باشد جز مشتریان دائمی و وفادار ما خواهد شد. شرکتها با داشتن مشتریان وفادار خود ارزش بیشتری ائاه خواهند داد و همراهی مشتریان کمک به بهبود کیفیت و سطح خدمات خواهد شد.
- بهبود تصویر و شهرت برند
پس از اتمام فرایند خرید مشتری از برند اگر ما ارتباطی که با آنها داریم به درستی مدیریت کنیم میتوانیم مشتریانمان را حفظ کنیم و از بازخوردهای آنها برای نوآوری و بهبود کیفیت استفاده کنیم. در نظر بگیرید اگر مشتری از ما ناراضی باشد، با ابزار های مدیریت تجربه مشتری، ما به سراغ آنها میرویم واز آنها درمورد خریدشان سوال می پرسیم. به گونه ای پیش از بروز مشکل آن را حل میکنیم. این تکنینک برند را به عنوان یک برند مشتری مدار در جامعه معرفی خواهدکرد و کمک می کند در ذهنها ماندگار بود.
- کاهش شکایات و افزایش رضایتمندی
با بهبود تجربه مشتری و مدیریت آن مواردی که باعث نارضایتی می شوند به طور چشمگیری کم می شود. به کمک مدیریت تجربه مشتری نقاط تلاقی و تعاملی با مشتری را ترسیم کرده و برای موارد پیش بینی شده راه حل طراحی می کنیم. اینگونه میدانیم چگونه عمل کنیم که مشکلی پیش نیاید و اگر مشکلی بود سریعا از راه حل آن استفاده کنیم. همچنین شناسایی دقیق نیازها و برطرف کردن آنها نارضایتی ها به رضایتمندی تبدیل میشود.
سخن نهایی
مشتریان ضربان حیاتی سازمان و شرکتها هستند و ساختن یک احساس خوب در آنها بسیار مهم است. مدیریت تجربه مشتری تکنیکی است که به کمک ابزار هایی موجود، در مسیر بهبود تجربه مشتری، مدیران را یاری میکند. گروه نرم افزاری داتیس با مطالعه دقیق نقاط تعاملی سازمان با مشتریان به این موضوع پی برده است که مدیریت بازخورد مشتریان نقش بسیار مهمی در ایجاد یک تجربه مثبت دارد. از این رو نرم افزار مدیریت بازخورد و انتقادات را طراحی و پیاده سازی کرده اند. به کمک این نرم افزار، با دریافت و پردازش بازخوردهای مشتریان ، شناخت دقیقی از نیاز آنان به دست می آید و همچنین باعث رفع نارضایتی می شود. مشتریان با دریافت پاسخ در مورد بازخورد ارائه شده احساس ارزشمند بودن و احترام از سمت برند دریافت می کنند که این امر کمک شایانی به وفاداری مشتریان می کند.
در این مقاله سعی کردیم به بیان ساده اهمیت مدیریت تجربه مشتری در سازمان را بیان کنیم. امیدواریم توانسته باشیم شما را در مسیر موفقیتتان یاری کنیم. از اینکه تا انتهای این مطلب همراه ما بودید، سپاسگزاریم.