هشت دلیل اهمیت فرهنگ سازمانی
مهلا شفیعی2022-06-18T11:51:09+04:30سازمان یا شرکت برای موفقیت باید بتواند نیروهای خود را که تفکرات، عقاید و عادات متفاوتی دارند را باهم یک صدا کند. فرهنگ سازمانی یک مفهوم عمیقی است که هویت یکسان افراد را در سازمان می سازد و تفاوت مجموعه را با سازمان دیگر نشان میدهد. فرهنگ هر سازمان با دیگر مجموعه ها متفاوت است و می توان گفت که فرهنگ سازمانی منحصر به فرد است. شرکتهایی که فرهنگ کاری قوی دارند، متقاضیان شغلی هستند که به دنبال موقعیت دائمی و فرصت رشد هستند. فرهنگ غنی و ساختارمند، سازمان را به یک محیط کاری مثبت و ساختار یافته هدایت می کند .همپنین شرکت و سازمان را در مسیر کسب موفقیت کمک می کند.
دو شرکت مشابه و یکسان را در نظر بگیریم، هر دو با هم و با یک موضوع آغاز به کار کرده اند. آن چیزی که باعث می شود شرکت ها در رقابت موفق شوند و پیشرفت داشته باشند یا اینکه پیشرفتی نکنند و به سمت شکست بروند، فرهنگ سازمانی آن شرکت ها است. اینکه در فرهنگ، بهبود مستمر و یادگیری دانش تعیین شده باشد، شرکت را در طی مدت زمان کوتاهی به موفقیت های فوق العاده ای می رساند.
در این مقاله به این می پردازیم که چرا فرهنگ سازمانی اهمئیت دارد و چگونه می توان فرهنگ را در محیط کار بهبود بخشید.
فرهنگ سازمانی چیست؟
فرهنگ سازمانی مفهومی است که به مدیران کمک می کند تا کارکنان خود را به سمت اهداف سازمان هدایت کند. فرهنگ سازمانی تعریف ثابتی ندارد اما اینگونه میتوان گفت که فرهنگ سازمانی به مأموریت، اهداف، انتظارات و ارزش های یک شرکت اشاره دارد که کارکنان را هدایت می کند. فرهنگ سازمانی، تفکرات، ارزشها و روشهایی است که افراد برای انجام دادن امور خود از آن پیروی میکنند. فرهنگ سازمانی قانون نیست که پاداش و جریمه داشته باشد، ارزشی است که به مرور در ذهن افراد نهادینه شده است و پیروی نکردن از آن باعث ایجاد احساس عدم رضایت در افراد می شود. در فرهنگ سازمانی میتواند موارد مختلفی باشد. وقت شناسی، حس تعلق سازمانی، انگیزه، مسئولیت پذیری، صداقت، مشارکت سازمانی و خلاقیت در کار باشد. مدیران هوشمند فرهنگ سازمانی را متناسب با اهداف سازمان خود می سازند که هویت آن سازمان خواهد بود.
کسب وکارهایی که فرهنگ درون سازمانی دارند نسبت به بقیه شرکتهایی موفقتر هستند، زیرا آنها سیستمهایی دارند که عملکرد، بهرهوری و مشارکت کارکنان را ارتقا میدهند. داشتن فرهنگ شرکتی قوی به همه انگیزه می دهد تا بهترین کار خود را انجام دهند.
فرهنگ محل کار باید مبتنی بر ارزش ها و اهداف مشترکی باشد که توسعه و حفظ آن به زمان و انرژی نیاز دارد. در اینجا دلایل برجسته ای که چرا فرهنگ سازمانی اهیمت دارد را با هم بررسی می کنیم:
افزایش مشارکت کارکنان:
محیط کاری که دارای فرهنگ سازمانی است بر اساس هدف و انتظارات روشن هدایت می شود. این کار باعث می شود تا کارکنان بیشتر درگیر وظایف کاری خود و تعامل با دیگران باشند. همچنین منجر به سطوح بالایی از مشارکت نیروی کار می شود که باعث بهره وری می شود. داشتن ارتباط قوی با یک سازمان و افراد آن، جو مثبتی را ایجاد می کند که نادیده گرفتن آن سخت است.
کاهش هزینه های مالی:
افرادی که در یک شرکت احساس ارزش و احترام می کنند، کمتر آن را ترک می کنند. به همین دلیل برای برندها ضروری است که فرهنگ سازمانی برنده ای را تقویت کنند که از ارزش های اصلی و بیانیه مأموریت آنها حمایت کند. کارکنان خوشحال به معنای گردش مالی کمتر است که باعث صرفه جویی در زمان و هزینه شرکت در فرآیند استخدام می شود. شرکت هایی که به یک فرهنگ قوی دست می یابند باید برای حفظ و بهبود آن گام بردارند.
بهره وری بالا:
وقتی کارکنان منابع و ابزارهای مورد نیاز برای موفقیت را در اختیار داشته باشند، به طور کلی به افزایش سطح بهره وری و عملکرد کمک می کند. فرهنگ سازمانی بر ساختار محل کار تأثیر می گذارد به گونه ای که افراد دارای مهارت یکسان را گرد هم می آورد. کسانی که پیشینه و مهارت های مشابهی دارند ممکن است در هنگام رسیدگی به پروژه های شرکت سریعتر با هم کار کنند.
هویت برند قوی:
فرهنگ سازمانی یک شرکت نشان دهنده وِجهه عمومی و شهرت آن است. افراد بر اساس تعاملات خود در داخل و خارج از شرکت، مفروضاتی در مورد کسب و کارها ایجاد می کنند. اگر فاقد فرهنگ سازمانی باشد یا تصویر ضعیفی داشته باشد، مشتریان ممکن است در انجام تجارت با هرکسی که با برند مرتبط است تردید کنند. کسب و کارهایی با هویت برند قوی تمایل دارند تا نامزدهای تجاری و شغلی بیشتری را با ارزشهای مشابه جذب کنند که از مأموریت آنها حمایت میکنند.
قدرت تغییر:
همه کسب وکارها این قدرت را ندارند که کارکنان عادی را به حامیان برند کامل تبدیل کنند، اما آنهایی که فرهنگ سازمانی قوی دارند این قدرت را دارند. شرکتهایی که تلاشهای کارکنان خود را تشخیص میدهند و موفقیتهای تیمی را جشن میگیرند، احتمالاً با تجربه احساس موفقیت، متوجه تغییر در کارمندان میشوند.
حفظ کارکنان برتر:
شرکت هایی که جامعه را در محل کار تبلیغ می کنند، به احتمال زیاد بهترین کارمندان خود را حفظ می کنند. افرادی که در شغل خود عالی هستند و ارزش مهارت های خود را می دانند معمولاً محیط های کاری منفی را ترک می کنند که در آن احساس تضعیف و قدردانی نمی کنند. فرهنگ سازمانی یک فرهنگ با عملکرد بالا ایجاد می کند که کار افراد درون شرکت را تقویت می کند و در مجموع منجر به تجربه مثبت کارکنان می شود.
همسو سازی موثر:
بیشتر مشاغل با فرهنگ سازمانی برای آموزش استخدامهای جدید به شیوههای کارآمد داخلی تکیه میکنند. شیوههای اجرایی که شامل برنامههای جهتگیری، آموزش و مدیریت عملکرد است، به کارکنان جدید کمک میکند تا به منابع مناسب دسترسی پیدا کنند و بهتر به نقشهای خود انتقال یابند. این شیوه موجل می شود تا کارکنان جدید روند فعالیتشان در شرکت تطبیق پیدا کنند. با این امر باعث افزایش طول عمر و وفاداری کارکنان می شود و میزان ناامیدی را که برخی از کارمندان در صورت نداشتن اطلاعات لازم برای انجام کارشان به خوبی ندارند تجربه می کنند، کاهش می دهد.همسو سازی کارکنان، یک راه عالی برای شرکت ها است تا اطمینان حاصل کنند که استخدام کنندگان جدید ارزش های اصلی تجارت خود را درک می کنند.
محیط تیمی سالم:
فرهنگ سازمانی به بهبود گردش کار کمک می کند و فرآیند تصمیم گیری را هدایت می کند. همچنین به تیم ها کمک می کند تا بر موانع ابهام غلبه کنند. اعضای تیم که در مورد فرآیندهای خاص آگاه و آگاه هستند، اغلب انگیزه بیشتری برای به پایان رساندن پروژه ها دارند. داشتن یک فرهنگ روشن که کارکنان را متحد می کند و ساختارهای کاری سازمان یافته را ارتقا می دهد، به افراد کمک می کند تا با هدف همکاری کنند.
این مطلب را از دست ندهید: مدیریت مشارکتی چیست و چه مزایایی دارد؟
چگونه فرهنگ سازمانی را بهبود دهیم:
اگر در محل کار در موقعیت رهبری هستید، این مراحل را دنبال کنید تا مطمئن شوید که تیم شما در محل کار به موفقیت می رسد و فرهنگ سازمانی را به آرامی شکل دهید:
- با کارکنان خوب ارتباط برقرار کنید:
دانستن نحوه برقراری ارتباط خوب بهترین راه برای بهبود فرهنگ سازمانی است. ارتباط نادرست دلیل اصلی نارضایتی افراد از شغل خود و شروع به جستجوی فرصت های دیگر است. با انجام برقراری ارتباط خوب، به تیم خود کمک خواهید کرد تا تجربه بهتری داشته باشد. برا یان کار نیاز است تا با کارهای کوچک شروع کنید. برای مثال: هنگام ارسال ایمیل و مشارکت در جلسات، سعی کنید ایده های خود را به واضح ترین شکل ممکن به اشتراک بگذارید. اهداف و چالش های سازمان را دوستانه با کارکنان درمیان بگذارید و از آنها بخواهید تا به شما برای رسیدن به اهداف و حل چالش ها کمک کنند.
- به نگرانی ها و ایده های آنان گوش دهید:
اگر در یک موقعیت رهبری هستید، یک پلتفرم عمومی (یا ناشناس) برای کارکنان خود فراهم کنید که به اشتراک گذاری نظرات خود را برای آنها آسان می کند. به کمکم این پلت فرم افراد بدون استرس و ترس از قشاوت شدن پیشنهادات و دغدغه های خود را برای شما ارسال می کنند. این کار به آنها کمک می کند تا احساس ارزشمندی کنند. نرم افزار نظام پیشنهادات، پلتفرمی است که افراد می توانند در آن نظرات، پیشنهادات و ایده های خود را برای مدیریت ارسال کنند. همچنین می توانید با برگذاری جلساتی به حرف های کارکنان گوش دهید.
- بازخورد ارائه کنید و کارکنان را به ارائه بازخورد تشویق کنید:
اگر متوجه شدید که جنبه خاصی از شرکت نیاز به بهبود دارد، زمانی را برای ارائه بازخورد در مورد موضوع اختصاص دهید و دیگران را تشویق کنید که همین کار را انجام دهند. برخی از شرکت ها سیاست هایی دارند که فرآیند بازخورد را دیکته می کند، در حالی که برخی دیگر آرام تر هستند. هنگام ارائه بازخورد به کارکنان، ارتباط خود را حرفه ای و صادقانه نگه دارید و جزئیات را به شفاف بگویید، اینگونه آنها انتظارات رار بهتر درک خواهند کرد. به علاوه از کارکنان خود بخواهید تا برای حل مشکلات و بهبود مدیریت و خود سازمان بازخورد ارائه دهند. مطمیئناً این رابطه دو سویه منجر به بهبود عملکرد کل سازمان خواهد شد.
- کارکنان را در تصمیم های سازمان مشارکت دهید:
برای آنکه کارکنان احساس ارزشمند بودن داشته باشند و خود را موثر بدانند، میتوان آنان را برای حل چالش ها مشارکت داد. با فراهم کردن یک بستر مناسب کارکنان ایده ها و پیشنهادهای خود رامطرح میکنند. با مشاهده اجرایی شده پیشنهادها و دریافت پاداش در مقابل ایده های سازنده، افراد برای ارئه ایده های خلاقانه از یکدیگری پیشی می گیرند و تلاش خواهند کرد پیشنهاد های متفکرانه تر و نوآورانه تر ارائه کنند. بدین شکل مشارکت سازمانی و خلاقیت و نوآوری در فرهنگ سازمانی نهادینه می شود. به منظور تحقق این امر گروه نرم افزاری داتیس نرم افزار جامع نظام پیشنهادات را طراحی و پیاده سازی کرده است.
- ثبات قدم داشته باشید در رویه های مدیریتی خودتان:
ثابت بودن در تلاشهای رهبری به مردم کمک میکند تا احساس ثبات را تجربه کنند. هنگامی که ساختار سازمانی یک شرکت ایجاد شد، تمام تلاش خود را برای حفظ فرآیندها و رویه ها انجام دهید. با همه به روش حرفه ای یکسان رفتار کنید و از رفتار ترجیحی خودداری کنید. کارکنان برای حرکت از مدیریت خود تقلید می کنندو آنان با مشاهده رفتار حرفه ای و پشتکار شما، انگیزه می گیرند و با تمام توان عمل می کنند. پس باید تلاش کرد الگوی خوبی برای کارکنان بود.
سخن پایانی
کسب و کار ها با سرعت باور نکردنی در حال تحول هستند. فرهنگ و ارزشهای سازمان است که باعث می شود انرژی و سرمایه در چه مسیری مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین دانش به عنوان متغییری برای توسعه و پیشرفت است و برای آنکه یادگیری و بکارگیری دانش یک فرهنگ در سازمان باشد، نیاز است از تکنولوژی های روز استفاده کنیم. “نرم افزار مدیریت دانش“ ابزاری است که کمک میکند مشارکت و روحیه کار تیمی، به کار گیری دانش و توانمند سازی و بهبود مستمر در سازمان یک فرهنگ باشد.
منبع: www.indeed.com